Curtezana (Cheri)

Posted: februarie 10, 2010 in Filme
Etichete:, ,

Curtezana (Cheri), 2009, regia Stephen Frears, scenariul Christopher Hampton, producţie: Marea Britanie-Germania

In rolurile principale: Rupert Friend, Kathy Bates, Kathy Bates, Michelle Pfeiffer, Rupert Friend, Felicity Jones

Curtezana” este un film provocator ce ne dezvăluie Parisul anilor 1920, unde Rupert Friend este Chéri, un tânăr răsfăţat de 19 ani, fiul unei foste curtezane, Madame Peloux (Kathy Bates). Mama lui i-l încredinteaza mai tinerei sale prietene şi rivale, Léa de Lonval (Michelle Pfeiffer), pentru a-l iniţia în arta amorului. Şi ea o fosta curtezana, Léa este o femeie matură şi experimentată, încă extrem de seducătoare.

După 6 ani de relatie, Madame Peloux îi aranjeaza lui Chéri căsătoria cu Edmée, tânăra fiica a unei alte curtezane. Léa si Chéri încearcă să accepte despărţirea iminentă, realizând abia acum, prea târziu, că legătura lor înseamnă mai mult decât plăcerea trupului.

Unii l-ai găsit slăbuţ, prăfuit, siropos, monoton, banal. Eu l-am găsit fascinant. Nu pot spune că povestea în sine nu m-a impresionat, dar ceea ce m-a atins cu adevărat a fost parfumul acelor vremuri, costumele, culorile şi modul în care era privită sexualitatea. Sunt de părere că modul în care sunt privite relaţiile intime ilustrează nivelul de cultură al unei societăţi. Îmi aduc aminte de două lucruri. Acum un an ascultam la radio că un bărbat găsise în hainele vechi ale străbunicului uitate pe undeva un abonament la bordel (se pare că abonamentul era din perioada interbelică). Erau specificate tarifele, orele de vizită, numele femeii la care avea abonament… Apoi mi-am amintit că la ceva timp tot, la radio, nu ştiu cum s-a ajuns la a vorbi despre prostituatele din ziua de azi. Şi a intrat în direct un ascultător care spunea că merge la prostituate cu bonuri de masă şi că odată i-a dat uneia bonuri xeroxate pe care acesta le-a luat fiind întuneric… Mi se pare că nimic nu mai este de adăugat, contrastul este evident.

Revenind la film, nu m-a întristat, nu l-am găsit tragic, poate pentru că nu povestea de dragoste m-a captivat, ci situaţiile comice, suferinţa cu zâmbetul pe buze, rochiile, manierele, privirile. Ca să trăiesc la o altă intensitate povestea asta cred că îmi trebuia un Cheri mai brunet, mai matur, mai hotărât, mai puternic, imprevizibil. Drama curtezanei Lea e bine surprinsă, excepţional prezentată, în schimb mi se pare că drama tinerei soţii nu este suficient conturată. Aş fi vrut să o văd pe femeia asta singură sau cu alte persoane, nu doar când este Cheri prin preajmă. E drept că scenele prezentate între ei sunt sugestive, dar parcă mai lipseşte ceva. Evident că ceea ce mi-a plăcut la povestea asta de dragostea a fost faptul că a evoluat pornind de la un joc, de la o aventură, de la bucuria de a fi împreună şi s-a ajuns la suferinţa de a fi despărţiţi. Şi cam atât pentru că ar cam trebui să mă ocup puţin de mine. Sunt la regim de vreo câteva zile, pentru că stomacul meu devenise fiţos şi acum în dorinţa de a nu-l mai supăra am mâncat cea mai scârboasă chestie posibilă: lapte! E greu să mănânci lapte… 😦

Mulţumiri persoanei care a ales filmul!  🙂

http://noulcinematograf.blogspot.com

Reclame
Comentarii
  1. Chairon spune:

    Inlocuind toaletele vaporoase ale anilor ‘20 prezentate in film cu D&G, Armani, Gucci, Versace si Vuitton, vom descoperi ca ele invaluie aceleasi „adevaruri” gaunoase ale societatii „elevate” ce n-au trait niciodata senzatia de „metro-boulot-dodo” (sa ma mentin in atmosfera parisiana). Exista aceeasi esenta, chiar daca antagonica volanelor, in care sentimentele „stabile” se intensifica doar daca ele sunt „interzise”.
    Un film de exceptie, cu o delicioasa ironie ce zugraveste superb depravarea. Merita.
    P.S.: Persoana care a ales filmul iti trasmite “Cu placere!” 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s